Safra Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Safra Belirtileri ve Tedavisi

Safra ve Fonksiyonları

Safra, karaciğer tarafından üretilen ve sindirim sürecinde önemli bir rol oynayan bir sıvıdır. Yağların sindirimine yardımcı olur ve safra kesesi adı verilen bir organ tarafından depolanır. Yağlı bir yemek tüketildiğinde, safra kesesi kasılarak safra sıvısını ince bağırsaklara salgılar.

Safranın Bileşimi

Safra sıvısının bileşimi şu şekildedir:

  • Su (%97)
  • Safra asitleri
  • Elektrolitler
  • Safra tuzları
  • Enzimler
  • Karaciğer tarafından salgılanan ve toksinleri nötralize eden maddeler

Karaciğerde üretilen safra, başlangıçta akıcı ve açık renklidir. Safra kesesine depolandıkça koyulaşır ve acı bir tat alır.

Safranın Sindirimdeki Rolü

İnce bağırsaklara yağlı bir yiyecek ulaştığında, safra kesesi kasılır ve safra sıvısını ince bağırsaklara salgılar. Safra asitleri, yağların daha küçük parçalara ayrılmasını sağlar ve bu parçalar, ince bağırsakta bulunan kalsiyum tuzları ile birleşerek kalsiyum sabunlarını oluşturur. Daha sonra safra asitleri, bu sabunları parçalayıp yağların bağırsaktan emilmesine yardımcı olur.

Safra Çeşitleri

Safra sıvısı, üç farklı türde bulunur:

  • A Safrası: On iki parmak bağırsağına giden ilk safra olup, berrak ve altın renklidir.
  • B Safrası: Safra kesesinde birikir, koyu renklidir ve yaklaşık 30-40 cm uzunluğundadır.
  • C Safrası: Küçük safra yollarından gelen son safradır ve dakikada 2-3 cm'ye kadar akar.

Safra ve Vitamin Emilimi

Safra tuzları, yağların sindirilmesinde önemli bir rol oynar. İnce bağırsakta yağların üzerine yapışarak onları daha küçük parçalara ayırır ve bu sayede A, K, D ve E vitaminlerinin emilimini sağlar. Safra tuzlarının %90'ı karaciğere geri döner ve tekrar kullanılır.

Safranın Üretimi ve Taşınması

Safra, karaciğer hücrelerinde üretilir ve küçük kanalcıklara dökülür. Bu kanallar birleşerek toplayıcı kanalları oluşturur, bu kanallar da birleşerek sağ ve sol safra yollarını meydana getirir. Bu iki kanal, ana safra yolunu oluşturur. Karaciğerden gelen safra, safra kesesinde yoğunlaşır. Sindirim sırasında safra kesesi kasılarak içindeki safra sıvısını ince bağırsağa salgılar.

Safra ile İlgili Rahatsızlıklar

Safra ile ilgili rahatsızlıklar, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler arasında bulantı, ateş, şişkinlik, gaz, kusma ve ağrı bulunur. Safra akışının engellenmesi durumunda, safra kana karışarak sarılık gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Taşı Düşürme Tedavi

Safra Taşı Düşürme Tedavi

Haber Bülteni

Güncel

Safra Taşı Diyeti Listesi

Safra Taşı Diyeti Listesi

Güncel

Pankreas Safra Kesesi Pankreas İltihaplanması

Pankreas Safra Kesesi Pankreas İltihaplanması