Safra Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Safra Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safra Sıvısı

Safra sıvısı, yemekler arasında safra kesesinde depolanır ve yemek yendikten sonra sindirimin kolaylaştırılması amacıyla on iki parmak bağırsağına salgılanır. Vücutta safra sıvısı, vücut ağırlığının her kilogramına 16 mililitre (cm³) düşmektedir. Bu sıvının yaklaşık %93'ü sudan oluşur. Kalan kısmı ise bilirubin ve biliverdin, safra tuzları, safra asitleri, lipitler, elektrolitler, bazı enzimler ve karaciğerdeki toksinlerin giderildiği maddelerden oluşur. İnsan karaciğerinde bir gün içinde yaklaşık 1 litre safra sıvısı üretilebilir. Safra tuzlarının ise %95'i emilerek yeniden kullanılır.

Safra Sıvısının Çeşitleri

Safra sıvısı, A, B ve C safrası olarak üçe ayrılmaktadır:

  • A Safrası: İlk safra olan A safrası, tubaj sırasında on iki parmak bağırsağına gelen safradır. Rengi altın sarısı, berrak ve alkalen reaksiyonlu safra, ana safra kanalındaki biriken safradır. Miktarı yaklaşık 4-5 cm³'tür.
  • B Safrası: Safra kesesi içinde birikmiş olan daha az sulu ve koyu renkli B safrası, 30-40 cm³ kadardır.
  • C Safrası: Tubaj sırasında en son gelen C safrası, A safrasına oranla daha açık renklidir. Karaciğer içindeki küçük safra yollarından en son gelen ve taze üretilen safradır. Bu safra dakikada 2 cm³ şeklinde akar.

Safra Sıvısının Sindirimdeki Rolü

Safra sıvısının sindirimde önemli bir rolü bulunmaktadır. Yiyeceklerden alınan yağlar, ince bağırsağa geldiklerinde küçük yağ damlacıkları şeklindedir. Yağ sindirimi sırasında önemli bir etken olan lipaz enzimi, bu yağlara etkili olmaz. Safra sıvısının içindeki safra tuzları, bu yağ damlacıklarına yapışarak onların ince parçacıklar haline gelmesine ve sindirilerek yakılmasında etkili olurlar. Bu emilimde yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri de emilir. Safra tuzları %95 oranında bağırsaklardan geçerken bağırsakların alt yarısında emilir ve karaciğere getirilerek yeniden sindirimde kullanılır.

Safra Sıvısı Bileşenleri

  • Su
  • Kolesterol
  • Lesitin
  • Safra pigmentleri (Bilirubin ve biliverdin)
  • Safra tuzları (Sodyum glikolat ve sodyum taurokolat)

Safra asitlerinin tuz hali olan safra tuzları arasında en önemlileri deoksikolik ve taurokolik asitlerin tuzlarıdır. Yağları sindirim sırasında emülsifiye ederek, suda çözünmelerine ve yüzey alanının artmasına yardımcı olurlar. Bu yağların ince bağırsakta emilmesini ve enzimlerin buraya ulaşmasını kolaylaştırır. Yağ damlacıklarının parçalanmasını ve misellerin oluşmasını sağlar. Ayrıca, yemekle alınan bazı bakterilerin ölmesine de yardımcı olurlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüccet

21 Temmuz 2024 Pazar

Safra sıvısının çoğunun sudan oluştuğunu ve kalan kısmının ise bilirubin, biliverdin, safra tuzları, lipitler ve toksin giderici maddelerden oluştuğunu öğrenmek beni şaşırttı. Bu bilgiler doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hüccet,

Evet, safra sıvısının çoğu sudan oluşur ve kalan kısımları bilirubin, biliverdin, safra tuzları, lipitler ve toksin giderici maddeler gibi bileşenlerdir. Safra, bağırsaklarda yağların sindirilmesine yardımcı olur ve aynı zamanda vücuttan toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynar. Bu nedenle verdiğiniz bilgiler doğrudur ve safra sıvısının bileşimi bu şekilde açıklanmaktadır.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safra Kesesi Görevi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Görevi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra Kesesi Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Güncel

Safra Belirtileri ve Tedavisi

Safra Belirtileri ve Tedavisi