Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Şikayetler
10 Temmuz 2024

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Şikayetler


Safra kesesi, karaciğerde üretilen safrayı toplayıp depolayan bir organ olarak önemli bir işlev görmektedir. Ancak, safra akışında meydana gelen hastalıklar nedeniyle safra kesesi cerrahi yöntemlerle çıkarılabilir. Bu ameliyat genellikle "kolesistektomi" olarak bilinir ve oldukça sık uygulanan bir prosedürdür. Safra kesesi ameliyatı sonrası bazı şikayetler görülebilir ve bu durumlar düzenli bir beslenme programı ile kontrol altına alınabilir. Her ne kadar safra kesesi ameliyatı yaygın bir operasyon olsa da, cerrahi bir müdahale olduğu için ameliyat sonrasında bazı şikayetlerin görülmesi mümkündür.

Ağrı:

Safra kesesi ameliyatından sonra ağrı, yaygın olarak karşılaşılan bir şikayettir. Yaşanan ağrı, gerçekleştirilen cerrahinin türüne veya hastanın ameliyat sonrasında geçirdiği günlere bağlı olarak değişebilir. Ameliyat sonrası yaşanan ağrılar bazı ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Açık ameliyatlarda açılan kesi büyük olduğu için yaraların iyileşme süresi daha uzun olur ve buna bağlı olarak ağrı daha fazla yaşanabilir. Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda ise kesi daha ufak olduğundan ağrı şikayeti daha az olabilir.

Yaşanan ağrı ameliyattan sonra her geçen gün azalır. İlk hafta şiddetli olan ağrı hissi giderek şiddetini azaltır. Aynı zamanda yaşanan ağrının gaz ağrısı mı yoksa yara ağrısı mı olduğu tespit edilerek tedavi o yönde yapılmalıdır.

Safra Sızıntısı:

Ameliyat ile safra kesesi alındığında safra sızıntısı yaşanabilir. Sızan safra sıvısı, bölgedeki organlara dağılabilir. Safra sızıntısı, cerrahide yaşanan bir yaralanma sonrası meydana gelebilir. Bu durum, ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden dikkatle izlenmeli ve gerekirse müdahale edilmelidir.

Pankreatit:

Safra taşı ve alkol tüketimi nedeniyle görülen pankreatit, safra kesesi ameliyatından sonra da görülebilir. Pankreatit, pankreasta meydana gelen iltihaplanma ve hasar nedeniyle oluşur. Bu durum, hazımsızlık ve kan şekerinde yükselmeye yol açabilir. Pankreatit belirtileri yaşayan hastalar derhal tıbbi yardım almalıdır.

Kronik İshal:

Safra kesesi ameliyatlarından sonra yaygın bir şekilde görülen ishal şikayeti bazen yıllarca devam edebilir. İshal şikayeti uzun süre devamlılığını koruyorsa mutlaka tedavi için doktora başvurulmalıdır. Kronik ishal, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ekstra Bilgiler:

Safra kesesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:
  • Düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıkları oluşturulmalıdır. Yağlı, baharatlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası düzenli kontroller ihmal edilmemelidir. Doktorun verdiği talimatlara titizlikle uyulmalıdır.
  • Egzersiz ve fiziksel aktiviteler, doktorun önerdiği şekilde ve dozda yapılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası belirtiler ve şikayetler dikkatle izlenmeli ve herhangi bir anormallik durumunda derhal doktora başvurulmalıdır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetler dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde tıbbi müdahale yapılmalıdır. Bu süreçte hastaların doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları, ameliyat sonrası dönemi daha rahat geçirmelerine yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülkadir AYDOGDU

14 Mayıs 2024 Salı

Açık safra kesesi ameliyat ı oldum üzerime tişörtü giydigim zaman dikiş yerleri sürtünmeden dolayı çok ağrı yapıyor normalde üzerimde tişört olmadığı zaman ağrı yapmıyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdülkadir AYDOGDU,

Ameliyat sonrası dönemde bu tür hassasiyetler normal olabilir. Ancak, ağrınızın şiddetli olması veya uzun süre devam etmesi durumunda doktorunuza danışmanızda fayda var. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Müfahir

Merhaba Abdülkadir Bey, meydana gelen bu sürtünmeyi engellemek için dikişlerinizin olduğu bölgeye bir peçete ya da sargı bezi yapıştırmanızda fayda vardır. Bu işlemi doktorunuzdan da yapmasını isteyebilirsiniz. Birkaç dakikada tamamen çözülecektir.

soru

Özge

30 Nisan 2024 Salı

Mide bulantısı ağrı yanlarda midede ne yapmam gerekiyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mide bulantısı ve yanma yaşıyorsan, Özge, öncelikle yediklerine dikkat etmen önemli. Yağlı, baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durmalısın. Ayrıca, sigara ve alkol tüketimini de sınırlandırmak faydalı olabilir. Bol su içmek ve stresi azaltmak da mide sağlığına iyi gelir. Eğer şikayetlerin devam ederse bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Cansu

Merhaba midede oluşan ağrılar ve yanmalar genellikle tükettiğiniz besinlerden kaynaklı olsa bile bazen midede oluşan ülser ve yaralar da bu durumun en büyük nedenlerinden biridir. Bu ağrıların tam olarak nedenlerini anlayabilmeniz için uzman bir doktora giderek gerekli muayene işlemleri yaptırmanız tavsiye edilmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hidropik Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Hidropik Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Alınması Safra kesesi hastalıkları

Safra Kesesi Alınması Safra kesesi hastalıkları

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Taşı Diyeti Listesi

Safra Taşı Diyeti Listesi

Güncel

Safra Yolları Safra Kesesinin Başlıca Görevi

Safra Yolları Safra Kesesinin Başlıca Görevi

Güncel

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası