Safranın Kilosu Ne Kadar?
21 Haziran 2024

Safranın Kilosu Ne Kadar?

Safran, sonbaharda çiçek açan, 20-30 cm boyunda soğanlı bir bitkidir. Latince adı Crocus sativus olan safran, süsengiller familyasındandır. Bitkinin yaprakları şeritimsidir ve mor çiçekleri üç tepeli yapıdadır. Safran baharatı çok keskin bir tadı ve kokusu ile bilinir.

Safran bitkisi, daha çok İspanya, Fransa, İtalya, İran ve Hindistan'da yetiştirilmektedir.

Türkiye, sebze ve meyve yönünden olduğu kadar bitki çeşitliliği açısından da oldukça zengin bir ülkedir. Türkiye'de, safran denilince akla gelen ilk yer Safranbolu'dur. Safranbolu'da aktif olarak safran yetiştiriciliği yapılmaktadır. Safranın nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan, bu bitkinin yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla Karabük Valiliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü çeşitli faaliyetler başlatmıştır. Bu faaliyetler sonucunda Safranbolu ilçesinde şu an 20 dönüm arazide safran yetiştirilmektedir.

Dikim Zamanı

Safran, Ağustos ve Eylül ayları arasında dikilir. Dikimden önce toprak çok iyi bir hazırlık ister. Toprak, derin bir sürümden sonra 3-4 kez işlenmelidir. Safran soğanları 20 cm derinliğe gömüldükten sonra üstü yanmış hayvan gübresiyle örtülmelidir. İlk yıl çiçek açması önemli değildir. Çok yıllık bir bitki olan safrandan 4 yıl ürün alınabilir. Safran soğanının kilogram satış fiyatı 40 ile 50 TL arasında değişmektedir.

Safran, Eylül ve Ekim ayları arasında hasat edilir. Çiçeklerin toplanması oldukça zahmetli ve hassasiyet gerektiren bir iş olup, sabah güneşin ilk ışıklarıyla başlamaktadır. Tam açmadan toplanan çiçekler toplandıktan sonra serilip açması beklenir. Çiçekler açtığında, içindeki kırmızı tepecikler ayrılır ve saplarının sarı olan kısımları da ayrı bir şekilde ayrılarak güneş görmeyen bir ortamda kurutulur. Birlikte alındığı takdirde, kırmızı tepecik değerini kaybeder. Tepecikler renk vermesi, sarı saplar ise koku vermesi için kullanılır.

Dünyanın En Pahalı Baharatı

Kendi ağırlığının 100.000 katını boyayabilen safran, dünya üzerinde 3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yılda sadece 15-20 kilogram üretilmektedir. Gıda ve kimya sanayisinde kullanılan safran oldukça pahalıdır. 1 kilogram safran için 120 çiçek kullanılmaktadır. Safran, yoğun emek isteyen ve düşük verimi olan bir bitki olup, zor şartlarda yetişmesi ve çiçeğin çok küçük bir parçasından elde edilmesi nedeniyle oldukça pahalıdır. Güzel kokulu çiçeklerden bin bir zahmetle çıkarılan ve kilosu 20 bin TL olan bu baharat, "kırmızı altın" olarak da anılmaktadır.

Faydaları

  • Kalp ve damar sağlığını korur
  • Kanser tedavilerinde kullanılır
  • Depresyona iyi gelir
  • Göz sağlığına iyi gelir
  • Sedef hastalığı tedavisinde kullanılır
  • Enfeksiyon önleyici özelliği vardır

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İksir

24 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler benim size bir sorum olacak safranın bir çok hastalığa faydası olduğu herkesçe malum ayrıca safranın çok pahalı bir baharat olduğunu da biliyoruz. Ben safranın ana vatanını merak ediyorum. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba,

Safranın ana vatanının Akdeniz bölgesinin doğu kıyıları, Özellikle Yunanistan ve Türkiye olduğu düşünülmektedir. Tarih boyunca safran bu bölgelerden tüm dünyaya yayılmıştır. Ayrıca Hindistan ve İran gibi ülkelerde de geniş ölçekte yetiştirilmektedir.

Sorunuzu yanıtlarken yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Haber Bülteni

Güncel

Safra Taşı Düşürme Tedavi

Safra Taşı Düşürme Tedavi

Güncel

Safra Kesesi Alındıktan Sonra Beslenme

Safra Kesesi Alındıktan Sonra Beslenme

Safra Kesesi Anatomisi

Safra Kesesi Anatomisi

Safra Yolları Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Yolları Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kanalı Tıkanması Nedenleri?

Safra Kanalı Tıkanması Nedenleri?

Safra Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Safra Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Safra Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Safra Ameliyatı Nasıl Yapılır?