Safra Kesesi Bitkisel Tedavi
19 Haziran 2024

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Safra kesesi, karaciğerde üretilen safranın birikimi ve depolanmasında önemli bir organdır. Sindirim esnasında bu safra, safra kanalı ile mideye aktarılır. Safra kesesinde biriken safra, taş oluşturabilir. Bu taşlar sadece safra kesesinde değil, safra kanalı veya safra yollarının herhangi bir yerinde tıkanma oluşturabilir. Bu taşlar karaciğer, mide ve pankreasta ciddi hastalıklara neden olabilir. Çok şiddetli ağrı veren bu taşlar, müdahale edilmediğinde cerrahi müdahale gerektirebilir.

Safra Kesesi Taşlarının Tedavisi

Safra kesesinde oluşan taşların tedavisine gelindiğinde, çoğu küçük olan taşlar, hiç belirti göstermeden kendiliğinden düşerler. Çözülemeyip, büyük olan taşlar ise çok büyük ve şiddetli geçen ağrılara neden olmaktadır. Safra kesesi taşları, bazı ilaçların etkisi ile çözülüp, düşerler. Ancak bazı büyük taşlar da ultrasonik şok dalgaları ve taş kırma yöntemi ile düşürülmeye çalışılır. Bunun yanında bazı bitkiler ve bitki kürleri ile de çok şiddetli ağrılara neden olan taşlar, ufalanıp düşürülmektedir. Safra kesesine taşlarına karşı iyi gelen bitkiler şunlardır:

Maydanoz

En iyi ve etkili şifalı bitkilerden biri olan maydanoz, içinde bulunan diüretiklerin kum oluşumunu önlemek için çok faydalıdır. Bunun yanında maydanoz taş ve kumu idrar yolu ile tortu ve kompakt şekilde vücuttan çıkartılmasını sağlar. Maydanoz ile yapılan kür ise kurutulmuş maydanoz kökünün üstüne, yeteri kadar kaynar su dökülüp, 20 dakika kadar kaynatılır ve günde 2 bardak içilirse etkisi görülecektir.

Isırgan Otu

Safra taşı oluşumunu engelleyen şifalı bir bitki olan ısırgan otu da taşlar küçük ise vücuttan atılmasını sağlar.

Karahindiba

En iyi idrar söktürücü ve uyarıcı şifalı bitki olan karahindiba, birikmiş toksinleri ortadan kaldırır ve kolesterol oranını azaltır, ürik asidi uzaklaştırır, şeker hastalığının önüne geçer. Bu şekilde safra kesesi taş oluşumunun önüne geçer. 1 yemek kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı ve karahindiba kökleri 1.5 litre su ile kaynatılır ve günde 4 bardak içilince faydası görülür.

Ayı Üzümü

Safra kesesi taşına karşı çok etkilidir ve taş oluşumunu önler. 1.5 litre soğuk su içine 5 kaşık kurutulmuş ayı üzümü yaprakları ekleyin ve 5 saat boyunca bekletip, günde 4-5 bardak için.

Mısır Püskülü

Bir çay bardağı başına 1 kaşık mısır püskülü 25 dakika kaynatın ve günde 3 bardak için.

Su Teresi

Bu bitkinin kullanımı safra kesesi taşlarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Ancak su teresi bir koruyucudur.

Celandine

Bilhassa safra taşı ve safra yetersizliği gibi safra rahatsızlıkları için uygundur.

Nane

Nane yatıştırıcı özellikli olup, ağrı oluştuğunda ağrıyı yatıştırmaktadır. Bunun yanında zerdeçal, tarhun otu da safra kesesi taşlarının tedavisinde oldukça etkilidir.

Ekstra Bilgiler

Safra kesesi taşlarının bitkisel tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle, bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Bitkisel tedaviler, bazı durumlarda ilaçlarla etkileşime girebilir veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz de safra kesesi sağlığını korumada önemli rol oynar. Safra kesesi taşlarının bitkisel tedavisi, cerrahi müdahaleye alternatif olarak düşünülebilir ancak her zaman profesyonel tıbbi tavsiye ile desteklenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Kesesi Anatomisi

Safra Kesesi Anatomisi

Haber Bülteni