Hamilelikte (Gebelikte) Safra Kesesi Taşı Tedavisi
09 Temmuz 2024

Hamilelikte (Gebelikte) Safra Kesesi Taşı Tedavisi

Hamilelikte Safra Kesesi Taşı

Hamilelik dönemi, safra kesesi taşının oluşumuna yatkın bir dönemdir. Hamilelerin yaklaşık %10'unda safra kesesi taşlarına rastlanır. Hamileyken artış gösteren östrojen hormonu ve yağ-kolesterol dengesi, hamilelikte safra kesesi taşı oluşumunu artırır. Annenin doğum ve hamilelik sayısı arttıkça, safra kesesinde taş olma ihtimali de artar. Safra taşı olan hamilelerin çoğunda belirti veya herhangi bir şikâyete rastlanmaz. Ancak yoğun karın ağrısı varsa, ameliyat tedavisine gerek görülebilir. Fakat hamilelik nedeniyle mümkün mertebede şikâyetler ilaç tedavisiyle azaltılmaya çalışılır. Safra kesesi ameliyatı hamilelik döneminden sonraya ertelenir. Çok acil durumlarda ameliyat kaçınılmaz olursa, ameliyat için en uygun zaman hamileliğin 4-6 ayları arasındadır. Nadir olarak, safra kesesi taşları safra yollarını tıkar ve sonuç olarak sarılık meydana gelir.

Safra Kesesi ve İşlevi

Safra kesesi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolayan ve yemek yedikten sonra bu sıvıyı salgılayan bir organdır. Safra kesesi taşı, genellikle hayvansal gıdalarla beslenen, fazla doğum yapan ve kilolu kadınlarda daha sık rastlanır. Yaş ilerledikçe safra kesesi taşı oluşma ihtimali de artar. Safra kesesinin bağırsağa boşalttığı safra, yağların sindiriminde kullanılır.

Hamilelikte Safra Kesesi Taşı Oluşum Nedenleri

Hamilelikte safra kesesi taşı oluşumunun birçok nedeni vardır:

  • Bu bölgenin enfeksiyonu
  • Yüksek kolesterol düzeyi
  • Bazı kan hastalıkları
  • Safra akışını zor hale getiren mekanik sebepler

Risk Faktörleri

Hamilelikte safra kesesi taşı risk faktörleri şunlardır:

  • Östrojen kullanımı
  • Genetik yatkınlık
  • Bazı kan hastalıkları
  • İleri yaş

Belirtiler

Hamilelikte safra kesesi taşının ilk belirtisi safra atağıdır. Bu atakta hasta birkaç saat süresince üst karın bölgesinde gittikçe artan bir ağrı hisseder. Ağrı genellikle sağ omuz altında ya da kürek kemikleri arasında hissedilebilir. Bu ağrılarla beraber mide bulantısı ve kusma şikâyetleri de yaşanabilir. Nadir olarak kasıklara yakın bölgede de hissedilebilir. Hamilelikte safra kesesi taşı şiddetli ağrı verir. Bazı durumlarda doğum sancısından daha acı verici olduğu düşünülür. Bu ağrılar genellikle gece vakti ya da yemek yedikten sonra olur. Eğer bu ağrılarla beraber deride veya gözlerde sararma, düşük ateş, dışkı renginde değişiklik ve üşüme gibi belirtiler varsa, acilen bir doktora başvurulmalıdır. Hamilelikte safra kesesi taşı ameliyatı çok ciddi durumlarda düşünülmelidir.

Beslenme ve Geçici Rahatlamalar

Bazı besin maddeleri, safra akışını normale döndürebilir. Çilek, domates, kızılcık, fındık ve maydanoz bunlardan bazılarıdır. Ancak öncelikle bir doktora başvurmak şarttır. Bu besinler sadece geçici rahatlamalar sağlar.

Sonuç

Hamilelikte safra kesesi taşı ciddi komplikasyonlara neden olabilecek bir durumdur. Bu nedenle, hamilelik sürecinde düzenli doktor kontrolleri ve belirtilerin erken teşhisi önemlidir. İlaç tedavisi ve uygun beslenme ile çoğu durumda semptomlar yönetilebilir. Ancak ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu süreçte anne ve bebeğin sağlığı en öncelikli konudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aslıhan

23 Nisan 2024 Salı

Sağ karın boslugumda özellikle yemeklerden sonra ağrım oluyor safra kesesi taşımi var bende acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aslıhan Hanım,

Safra kesesi taşı, özellikle yemeklerden sonra ağrıya neden olabilir. Bu tür ağrı genellikle yağlı veya ağır yiyecekler tükettikten sonra daha belirgin hale gelir. Ağrılarınız devam ederse veya şiddetlenirse, bir doktora başvurmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Payan

Öncelikle geçmiş olsun,safra taşı olabilir ama belirtileri önemli dikkat edin ve uzman bir doktora gidin. Boşluğunuzun ağrıması yediğiniz yemeğin ağır ve çok olmasından nefes tıkantısı sebebiyle ağrıyor olabilir

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Safra Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Safra Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası