Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı

Gebelik döneminde safra kesesi ağrısı görülebilir. Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safrayı toplayan ve genellikle yemeklerden hemen sonra büyük miktarda salgılayan bir organdır. Torba şeklinde olan safra kesesi, aynı zamanda safranın depolama görevini de üstlenir. Sağlam bir organ olan safra kesesi, patlamadan yüksek miktarda safra biriktirebilir. Yemek yedikten sonra safra kesesinin bağırsaklara boşalttığı safra, yağ sindirimine yardımcı olur.

Gebelikte Safra Kesesi Taşı Oluşumu

Gebelik, safra kesesi taşı oluşumunda büyük bir etkiye sahiptir. Gebelerin yaklaşık %5 ila %10'unda safra kesesi taşı bulunur. Gebelikte artan hormonlar ve değişen yağ ve kolesterol dengesi, safra kesesinde taş oluşma ihtimalini artırır. Gebelik döneminde safra kesesi hastalığında taş ve iltihap olması durumunda safra kesesinde ağrı olabilir. Bu durumda uzman bir doktora başvurulması tavsiye edilir. Doğum yapan kadının gebelik ve doğurganlık sayısı arttıkça, doğum yaptıkça safra kesesinde taş oluşma ihtimali de artar. Safra kesesi rahatsızlığı genellikle kilolu, çok doğum yapan kişilerde ve beslenmesine dikkat etmeyenlerde rastlanır. Bunun dışında safra kesesinde taş oluşumunu etkileyen, hızlandıran bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında yaşın ilerlemesi, gebelik, genetik ve siroz bulunur.

Gebelikte Safra Kesesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra taşı olan gebelerde genellikle şikayet ve belirtiler de görülür. Gebelik döneminde safra kesesi taşı için genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Ameliyat mümkün olduğunca ertelenebilir. Ancak ameliyat kaçınılmaz olursa, gebeliğin 4. ayı ile 6. ayı arasında yapılması beklenir. Gebelik döneminde safra kesesi iltihabı ise çok nadir görülen bir durumdur. Nadir görülen iltihaplanma için damardan sıvı verilerek tedavi uygulanır. Mide boşaltılması ve ağız yoluyla besin alınmaması gerekir. Bu yöntemler çözüm olmazsa, safra kesesinin alınması yöntemi uygulanabilir. Gebeliğin 3. ayı ve 7. ayında yapılan ameliyatlar riskli olabilir. Gebeliğin 3. ayından önce yapılan ameliyatlarda düşük yapma ihtimali yüksekken, 7. ayından sonra yapılan ameliyatlarda erken doğum riski bulunur.

Safra Kesesi Ağrısını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Gebelik döneminde safra kesesi ağrısını önlemek için bazı önlemler almak mümkündür:
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek
  • Yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Doktor kontrollerini aksatmamak
  • Gerektiğinde uzman önerisi ile safra kesesi sağlığını destekleyici takviyeler kullanmak

Gebelikte safra kesesi ağrısı yaşayan anne adaylarının, belirtileri dikkate alarak zamanında tıbbi yardım alması ve doktor tavsiyelerine uyması, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pankreas Safra Kesesi Pankreas İltihaplanması

Pankreas Safra Kesesi Pankreas İltihaplanması

Safra Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safra Sıvısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Safra Suyu Nasıl Teşhis Edilir?

Safra Suyu Nasıl Teşhis Edilir?

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Güncel

Safranın Kilosu Ne Kadar?

Safranın Kilosu Ne Kadar?