İltihaplı Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

İltihaplı Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı safra kesesi, tıp dilinde kolesistit olarak adlandırılır. İki türü vardır: akut ve kronik kolesistit.

Akut Kolesistit

Akut Kolesistit Nedenleri:

Akut kolesistitin en yaygın nedeni, safra taşlarına bağlı tıkanmadır. Az sayıda vakada tifo, kolajen vasküler hastalıklar ve sistik arter trombozu da neden olabilir. Duktus sistikusun safra taşı ile tıkanması sonucunda inflamasyon gelişir. Enflamasyondan sorumlu tutulan maddeler arasında lisolesitin, PAF ve safra tuzları bulunur.

Klinik Tablo:

Akut kolesistit genellikle kadınlarda daha sık görülür ve 40 yaş üstü bireylerde yaygındır. Genellikle kolelitiazis veya kronik kolesistit hikayesi olan kişilerde akut ataklar gözlenir. Akut semptomlar sıklıkla ağır ve yağlı bir yemeği takiben ortaya çıkar. Sağ üst kadran ağrısı, sırta ve sağ omza vuran tarzda bilier kolik ağrıları vardır ve bu ağrılar geçmez. Hastanın ateşi olabilir ve şiddetli kusma görülebilir. İştahtızlık genellikle mevcuttur. Fizik muayenede sağ üst kadran hassastır ve Murphy bulgusu (+) olabilir. Şişmiş safra kesesi ele gelebilir ve sarılık eşlik edebilir. Ayırıcı tanıda peptik ülser perforasyonu veya penetrasyonu, pankreatit, hepatit, apandisit, sağ bazal pnömoni, kalp krizi ve zona düşünülmelidir.

Tanı:

Tanıda lökositoz sıklıkla görülür, bilirubin ve ALP seviyeleri yükselebilir. Amilaz da yükselebilir. EKG ve akciğer grafisi ayırıcı tanı için gereklidir. Ultrasonografi ilk yapılması gereken tanı aracıdır ve en etkili yöntemdir. HIDA ve PIPIDA sintigrafisi nadiren uygulanır ve akut kolesistit için en güvenilir yöntemdir.

Tedavi:

Akut kolesistit düşünülen hastalarda intravenöz sıvı replasmanı, antibiyotikler ve ağrı kesiciler verilmelidir. Akut kolesistitin kesin tedavisi kolesistektomidir. Laparoskopik kolesistektomi tercih edilen bir yöntemdir. Günümüzde erken yaklaşım tercih edilir ve semptomlar ortaya çıktıktan 48-72 saat içinde hasta ameliyat edilir. Genel anestezi alamayacak hastalara lokal anestezi ile kolesistostomi yapılır.

Akut Kolesistit Komplikasyonları:

  • Perikolesistik apse: En sık görülen komplikasyondur.
  • Safra kesesi ampiyemi: Safra kesesi içindeki safranın enfekte olmasıdır.
  • Safra kesesi gangreni: Safra kesesi duvarının dolaşımı bozulmuştur.
  • Safra kesesi perforasyonu
  • İnternal bilier fistül
  • Amfizematöz kolesistit
  • Kolanjit

Kronik Kolesistit

Kronik kolesistit, kolelitiazis zemininde tekrarlayan ataklarla karakterizedir. Hücresel infiltrasyon ve duvarda fibrozis vardır. Hidropik safra kesesi görülebilir.

Klinik Tablo:

Kronik kolesistit hastalarında en önemli ve sık belirti ağrıdır. Ağrı, değişken ve sağ üst kadranda veya epigastriumda olur. Genelde sağ omuz arkası veya skapula arkasına vurur. Yağlı yiyeceklere intolerans ve gaz hikayesi sıklıkla vardır.

Tanı:

Tanıda ultrasonografi en güvenilir tanı aracıdır.

Tedavi:

Hastalığın tedavisinde laparoskopik kolesistektomi uygulanır.

İltihaplı safra kesesi, hem akut hem de kronik formlarıyla ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Erken tanı ve tedavi, bu durumun komplikasyonlarının önlenmesinde hayati öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uzer

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Akut kolesistit geçirdiğimi düşünüyorum, özellikle yağlı yemeklerden sonra ciddi sağ üst kadran ağrısı yaşıyorum ve bu ağrı sırtıma ve sağ omzuma vuruyor. Bu belirtiler akut kolesistit ile uyumlu mu? Ayrıca, tedavi için laparoskopik kolesistektomi ne kadar etkili?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uzer,

Belirttiğiniz sağ üst kadran ağrısı, sırt ve sağ omza vuran ağrı, özellikle yağlı yemeklerden sonra ortaya çıkıyorsa, bu belirtiler akut kolesistit ile uyumlu olabilir. Ancak kesin bir tanı koymak için bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz muayene ve gerekli tetkikler sonrası kesin tanıyı ve uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Laparoskopik kolesistektomi, safra kesesi alımında yaygın olarak kullanılan etkili bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntem, daha az invaziv olması, daha hızlı iyileşme süresi ve daha az komplikasyon riski nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak, her cerrahi müdahalede olduğu gibi, bu yöntemin de kendine özgü riskleri ve komplikasyonları bulunmaktadır. Bu nedenle, doktorunuzla bu tedavi seçeneğinin sizin için uygun olup olmadığını detaylı bir şekilde görüşmenizi tavsiye ederim.

Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Safra Kesesi Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Safra Kesesi Diyeti Tarifi

Safra Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Safra Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri ve Tedavisi

Safra Yolları Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Yolları Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?