Bebeklerde Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Bebeklerde Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Safra Kesesi Taşı

Bebeklerde safra kesesi taşı olması olasılığı birçok kişi tarafından nadir olarak düşünülse de, doğuştan gelen bazı hastalıklar nedeniyle bu durum ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hemolitik anemi adı verilen bir hastalık, bebeklerde ve çocuklarda safra kesesi taşı oluşumuna sebep olabilir. Bu hastalık nedeniyle, oksijen taşıma görevini üstlenen kırmızı kan hücreleri tahrip olarak hemoglobinin serbest kalmasına yol açar. Bu süreçte, alyuvarlarda mevcut olan bilirubin ve demir açığa çıkar ve bu durum, safra içerisinde çökeltilerin oluşmasına ve genellikle siyah renkte, milimetrik boyutlarda taşlar meydana gelmesine neden olur.

Bebeklerde Safra Kesesi Taşının Belirtileri ve Komplikasyonları

Bebeklerde safra kesesi taşı, ciddi problemlere yol açabileceği gibi bazen hiç belirti vermeyebilir. Safra kesesi içerisinde bulunan taşlar, kanallarda tıkanıklığa sebebiyet verirse, bu durum ciddi risk faktörlerini beraberinde getirir. Kanallarda oluşan tıkanıklık sonucu K vitamini emilimi yapılamadığından, kanda pıhtılaşma problemleri ve sarılık ortaya çıkabilir. Bu durum müdahale gerektiren bir hal alarak ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Safra kesesi taşlarının sebep olduğu bu durum, müdahale edilmediği takdirde hayati risk oluşturur.

Bebeklerde Safra Kesesi Taşının Teşhisi

Bebeklerde safra kesesi taşı olup olmadığını belirti vermeden anlamak neredeyse imkânsızdır. Sıklıkla bebeklerin yaşadığı ağrı ve şikayetler, gaz ve hazımsızlık gibi problemler sanılarak ciddiye alınmayabilir. Kanal tıkanıklığı yaşanmadığı ve sarılık oluşmadığı durumlarda, bu durum doktor kontrollerinde bile gözden kaçabilir. Safra kesesi taşları, ancak ultrason ve MR tetkikleri yapılarak kesin olarak teşhis edilebilir.

Bebeklerde Safra Kesesi Taşının Tedavisi

Tedavi genellikle cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Bunun en büyük sebebi, safra kesesindeki taşın varlığının genellikle son safhada anlaşılması ve cerrahi müdahale dışında başka bir seçenek kalmamasıdır. Bu müdahale sırasında safra kesesi alınarak kesin çözüm sağlanmalıdır. Safra kesesinin alınması, ileri yıllarda çocuk için çok büyük bir sorun teşkil etmez. Çünkü safra özsuyunu üreten organ safra kesesi değildir; safra kesesi, karaciğerin ürettiği safra sıvısının depolandığı yerdir. Safra kesesi alındığında, karaciğer yine safra üretmeye devam eder ve bu safra, on iki parmak bağırsağına ulaşıp görevini yerine getirebilir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Safra kesesi taşlarının oluşumunu önlemek veya erken teşhis etmek için bebeklerin düzenli doktor kontrollerine götürülmesi önemlidir. Hemolitik anemi gibi hastalıklara sahip bebeklerde, safra kesesi taşları açısından daha dikkatli olunmalıdır. Ayrıca aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır:

  • Bebeklerde sarılık belirtileri gözlemlendiğinde hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Düzenli olarak ultrason ve MR tetkikleri yapılabilir.
  • Beslenme düzenine dikkat edilmelidir; yağlı ve sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalıdır.

Sonuç olarak, bebeklerde safra kesesi taşı nadir görülen ancak ciddi komplikasyonlara yol açabilecek bir durumdur. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu durumun üstesinden gelinebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Belirtileri ve Tedavisi

Safra Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni