Safra Kesesi Görevi Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Safra Kesesi Görevi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Görevi

Safra kesesi, karaciğerde üretilen safra sıvısını depolama görevini üstlenen bir organdır. Vücutta meydana gelen açlık durumunda, karaciğerde üretilip safra kesesinde birikmiş olan safra sıvısı depolanır. Besinler vücuda alındığında ise safra kesesi kasılarak içindeki sıvıyı on iki parmak bağırsağına gönderir, bu da besinlerin emilimini sağlar.

Üretilen safra sıvısının en önemli işlevi, vücuttaki yağlı besinlerin parçalanmasına yardımcı olmaktır. Yetişkin bir insan vücudu, günde ortalama 800 mililitre safra üretebilir. Safra kesesi ayrıca, sindirilmiş yağlı besinlerde bulunan ve yağda çözünebilen A, E ve K vitaminlerinin emilmesine de yardımcı olur. Safra sıvısında tuz ve su kaybı olursa veya safra kesesinde aşırı yağlanma ya da kolesterol salgılanması durumlarında kolesterol çöker ve bu, safra taşı oluşumuna neden olabilir.

Eğer safra kesesinde taş oluşursa ve bu taşlar safra kesesini tıkarsa, safra bağırsağa geçemez. Bu durumda safra, karaciğer veya safra kesesinde birikerek kana karışabilir. Kana karışan safra, sarılığa neden olur. Sarılık, gözlerin beyazlarının ve cildin sarı renge dönmesiyle kendini gösterir.

Safra, bağırsağa geçtiğinde ise mide asidi sebebiyle asidik özellik kazanan besin karışımlarını nötralize eder. Ayrıca safra, antiseptik özellik taşıdığı için zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.

Safra Kesesi Rahatsızlıkları

  • Safra Kesesi İltihaplanması: Safra kesesinde zamanla meydana gelen taşların sebep olduğu iltihaplanmadır. Bu iltihaplanmaların akut ve kronik olarak bilinen iki türü vardır. Kronik rahatsızlıkta safra kesesi büzülmeye uğradığı için çalışması zorlaşır ve organın hacmi büyür. Bu tür rahatsızlık yaşayan kişilerde aşırı gaz, sindirim sorunları ve karında ağrı meydana gelir. Vücudun sağ tarafında alt tarafa doğru yayılmaya başlayan ağrılar ve bu artan ağrılarla birlikte sarılık meydana gelebilir. Aşırı kilo problemi olan ve yaşı ilerlemiş bayanlar bu hastalığın riskini taşır. Eğer safra kesesinde oluşmuş olan taşlar safra yollarına yerleşmişse bu da akut iltihaplanmaya neden olur. Bu rahatsızlık meydana geldiğinde, karnın üst tarafında oluşan aşırı ağrı, sırta ve omuz kısmına doğru yayılmaya başlar ve kusma, bulantı ve ateş yükselmesine sebep olur.
  • Safra Kesesi Taşları: Safra kesesi içinde bulunan pigmentlerin ve kolesterolün çökelek oluşturmasıyla meydana gelen yapılardır. Safra kesesi içindeki dengenin bozulması ile oluşur. Büyüklükleri ve türleri değişik olabilir. Oluşan bu taşların %80'i kolesterol taşlarıdır. Düz röntgenlerde görülmesi zor olan taşlar, içerisindeki kalsiyum miktarı arttıkça düz röntgende görülebilirler. Aşırı kilo problemi olan kişilerde ve bayanlarda daha fazla safra taşına rastlanmaktadır.

Safra Kesesinin Görevini Yapamadığı Zaman Oluşan Belirtiler Nelerdir?

Hastalarda ilk başta ağrılarla başlayan şikayetler oluşmakta ve bu ağrılar genelde karın bölgesinin sağ tarafında ve sırtta belirti gösterir. Hastalarda hazımsızlık problemi oluşur ve bulantı, kusma şeklinde belirtiler gözlemlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tunç

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Safra kesemde taş oluştuğunu ve bu taşların safra kesemi tıkaması durumunda safra sıvısının karaciğer veya safra kesesinde birikerek kana karışabileceğini ve sarılığa yol açabileceğini öğrendim. Bu durumda gözlerimin beyazları ve cildim sarı renk mi alacak? Bu belirtilerle karşılaşan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tunç,

Evet, safra kesesinde taş oluşumu ve bu taşların safra yollarını tıkaması durumunda safra sıvısının karaciğer veya safra kesesinde birikmesi ve kana karışması durumu ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu durum, tıbbi olarak "obstrüktif sarılık" olarak adlandırılır. Safra sıvısındaki bilirubin adı verilen madde birikerek gözlerin beyazlarının ve cildin sarı renge dönmesine neden olabilir. Bu belirtiler, sarılığın tipik göstergeleridir.

Bu belirtilerle karşılaşan birçok insan var ve genellikle bu durum, tıbbi müdahale gerektirir. Eğer böyle belirtiler yaşıyorsan, bir doktora başvurman önemlidir. Doktorun, gerekli testleri yaparak durumunu değerlendirir ve uygun tedavi yöntemini belirler. Sağlığını ihmal etmemen dileğiyle, geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Safra Belirtileri ve Tedavisi

Safra Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Safra Kesesi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Midede Safra Belirtileri ve Tedavisi

Midede Safra Belirtileri ve Tedavisi