Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar
10 Temmuz 2024

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar


Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrılar, gerçekleştirilen ameliyat tipine ve operasyonun üzerinden geçen gün sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Operasyonun ardından kullanılan ağrı kesicilere ek olarak, evde ağız yoluyla alınacak ağrı kesiciler de reçete edilebilir. Açık safra kesesi ameliyatı, geniş bir alanda gerçekleştirildiği için yaraların iyileşmesine bağlı olarak ağrılar yaşanabilir. Buna karşın, daha az bölgenin açıldığı laparoskopik cerrahi ise operasyon sırasında enjekte edilen karbondioksit nedeniyle gaz ağrılarına sebep olabilir.

Ağrı düzeyleri, ameliyat günü ve izleyen 3-5 gün boyunca yüksek olabilir fakat her geçen gün azalma eğilimindedir. Bu dönemde ağız yoluyla alınan ağrı kesicilerin dozajını yüksek tutmak gerekebilir. Önemli olan, yaraların açtığı ağrılar ile gazın neden olduğu ağrıları ayırt edebilmek ve buna yönelik uygun tedavi yöntemini belirleyebilmektir.

Safra Kesesi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı, ister açık ister kapalı olsun, özellikle acil durumlarda yapıldığında bazı riskler (komplikasyonlar) taşıyabilir. Bu komplikasyonların oranı %1-2 düzeyindedir. Bu komplikasyonlar şunlardır:

  • Yara yeri enfeksiyonu
  • Zatürre gibi akciğer rahatsızlıkları
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Damar enfeksiyonu
  • Kalp krizi
  • Safra yolları yaralanmaları

Bu komplikasyonlar arasında en önemlisi safra yolları yaralanmasıdır. Bu durumda, operasyondan sonra sarılık veya safra sızıntısı meydana gelebilir. Neyse ki bu komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir.

Safra kanallarının yapısının değişken olması ve yüzlerce farklı anomali içerebilmesi nadir görülebilen bir durum değildir. Bu anomalileri operasyondan önce tespit etmek genellikle mümkün değildir. Bu nedenle cerrahın deneyimi büyük önem taşır.

Safra kesesi ameliyatı sonrasında meydana gelen ağrıları minimumda tutabilmeniz ve azaltmanızı sağlamak için bazı noktalara özen göstermeniz gerekecektir.

Safra Kesesi Sorunlarının Nedenleri Nelerdir?

Safra kesesi sorunlarının en yaygın nedeni, safra kesesi taşlarının varlığıdır. Safra taşları, safra kesesinde veya safra kanalında meydana gelen safra tuzları ve kolesterolden oluşan küçük ve katı kütlelerdir.

Bazı kişilerde neden safra kesesi taşı oluştuğu bilinmemektedir.

Safra kesesi taşını önlemenin bilinen kesin bir yolu bulunmamaktadır.

Bu taşlar, safranın safra kesesi dışına akışını engelleyebilir, bu da safra kesesinin şişmesine, karın ağrısına, bulantıya, hazımsızlığa ve ateşe yol açabilir.

Safra kesesi taşı ana safra kanalını tıkarsa, sarılık görülebilir.

Bu Sorunlar Nasıl Teşhis Edilir ve Tedavi Edilir?

Safra kesesi taşlarını bulmak için genellikle ultrason kullanılır. Daha karmaşık durumlarda, diğer röntgen testleri safra kesesi hastalığını değerlendirmek için kullanılabilir. Safra kesesi taşları kendiliğinden yok olmazlar. Bazıları, belirli bir süre için ilaçlarla veya yağ alımını azaltacak bir diyet uygulayarak ortadan kaldırılabilir. Ancak bu tedavinin başarı oranı düşüktür ve kısa süreli bir başarı sağlar. Safra kesesinin cerrahi yöntemle alınması, safra kesesi hastalığını tedavi etmenin en güvenli ve zaman bakımından en uygun yoludur.

Öncelikle doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları tam olarak belirtildiği şekilde kullanın. Bu ilaçlar idrara çıkmada zorluk, düşük kalp atışı ve solunumda yavaşlama, uyuşukluk, mide bulantısı, kabızlık ve düşük kan basıncı gibi bazı yan etkilere neden olabilir, buna hazırlıklı olun. Hafif ağrılar için reçetesiz ağrı kesiciler kullanmaya başlamadan önce doktora danışın. Aspirin gibi ağrı kesicilerin uzun süreli ve sık kullanımı mideye ciddi zararlar verebilir.

Ameliyat sonrasında kabızlığı önlemek için yüksek lif içeren gıdalar tüketin. Eğer operasyonu izleyen 3-4 gün içinde tuvalete çıkamadıysanız, doktorunuzdan sindirim sisteminizi rahatlatacak ve bağırsakları yumuşatacak bir ilaç yazmasını isteyebilirsiniz. Öksürmek ameliyat bölgesinde ağrılara yol açabilir. Öksürmeden önce karnınızın üzerine bir yastık koyarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Benzer şekilde, ameliyat bölgesine yapılacak sıcak olmayan kompres ağrıları azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Feride küçük

30 Mayıs 2024 Perşembe

Safra kesesi tasi ameliyati veya safranin alinmasi gerekiyorsa hasta ameliyat olmaz ise nasil bir tedavisi olur

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Feride küçük,

Safra kesesi taşı ameliyatı gerekmekteyse ve hasta ameliyat olmayı tercih etmiyorsa, bazı alternatif tedavi yöntemleri düşünülebilir. Ancak, bu yöntemlerin her zaman etkili olmayabileceğini ve doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmanızın önemli olduğunu belirtmek isterim. Alternatif tedavi yöntemleri arasında; diyet değişiklikleri, ilaç tedavisi (ursodeoksikolik asit gibi), ve endoskopik prosedürler bulunabilir. Yine de, bu yöntemler taşları tamamen ortadan kaldırma garantisi vermez ve komplikasyon risklerini azaltamayabilir. Sağlığınız için en doğru kararı doktorunuzla birlikte vermeniz en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Koçhan

Merhaba Safra taşları safra kesesinden alınabilecek işlemler değildir. Bu nedenle safra kesesi tamamen alınabilmektedir. Hasta ameliyat olmaz ise bu hastalığın tam tedavisi sağlanamaz. Ancak tıbbi ilaçların kullanılması ile belirtiler en aza indirilebilir. Bu şekilde ise bir süre daha idare edilebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Safra Taşı Düşürme Tedavi

Safra Taşı Düşürme Tedavi

Güncel

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?