Safra Diyeti Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan ve karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamakla görevli bir organdır. Bu safra sıvısı, özellikle yağların ve diğer besinlerin sindirilip emilmesine yardımcı olmaktadır. Ancak, safra sıvısındaki kolesterolün çökmesi ve aşırı tuzun sertleşmesi sonucu safra taşları oluşabilir. Bu taşlar, safra kesesi kanalında ve karaciğerde tıkanmalara neden olarak enfeksiyonlara yol açabilir. Enfeksiyon sonucunda karının sağ üst tarafında ve omuzda ağrı, bulantı, kusma, sarılık ve hazımsızlık gibi belirtiler görülmektedir. Safra kesesinde taş oluşma riski aşırı kiloya ve yaşa bağlı olarak artmaktadır, bu nedenle tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Safra taşı oluşmaması için aşırı tüketilmesi sakıncalı olan besinlerden uzak durulmalıdır. Safra Taşına Sebep Olan Besinler Hayvansal yağlı besinlerin aşırı tüketilmesi, safra asitlerinin karaciğer tarafından emilmesini zorlaştırır. Bu sebepten dolayı, safra taşı oluşma ihtimali yüksek olan kişiler hayvansal yağlardan ve diğer hayvansal gıdaların aşırı tüketiminden uzak durmalıdırlar. Kilo problemi olan kişilerde ise safra taşı oluşma ihtimali yüksektir; bu nedenle yağlı besinlerin tüketimini azaltarak ve kilo vermeye dikkat ederek safra taşını önleyebilirler. Ayrıca şekerli gıdalar, tahıl bakımından zengin besinler, pirinç ve beyaz ekmek gibi gıdalardan sakınılmalıdır.
Bütün bu gıdalar safra taşlarının oluşumunu etkiler, bu sebepten dolayı safra kesesi taşlarıyla ilgili rahatsızlığı önlemek için bu gıdalardan kaçınılmalıdır. Bunlardan başka, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo kaybettiren tedavilerden veya ani ve aşırı kilo alınmasından kaçınılmalıdır. Safra taşlarını önlemeye yardımcı olan besinler ise yağ oranı düşük, lif oranı yüksek olan besinlerdir. Sebze ve meyveler lif bakımından zengin gıdalardır; örneğin ıspanak, brokoli, turp, kereviz, sarımsak, pazı, pancar, elma, karpuz ve kestane bu gıdalardan bazılarıdır. |